< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 70 g masła
  • 400 g cebuli
  • 100 g pora (jasnozielona część)
  • 150 ml Chardonnay Casillero Del Diablo
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • bagietka
  • 50 g sera typu: gouda, cheddar lub gruyere
  • świeży tymianek

Przepis od: pysznieczyprzepysznie.pl

Do dzieła!

Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie półksiężyce. Por umyć i również pokroić w półksiężyce. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i por. Całość podsmażyć aż cebula zacznie być szklista. Dodać wino i dusić około 3 minut. Następnie wsypać mąkę i energicznie wymieszać, smażyć 2 minuty i całość zalać bulionem, wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem i gotować ok 15-20 min.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dól.
Bagietki pokroić na 2 cm kromki. Ser zetrzeć na tarce. Kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 min.
Zupę nalać na talerz i ułożyć na niej grzanki. Całość udekorować gałązkami tymianku.

Inne przepisy