< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 150 g fileta z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 150 g parmezanu
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 szalotka lub biała cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów do smażenia
  • pieprz, sól
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • do dekoracji: pomidorki koktajlowe

Przepis od: tysiagotuje.pl

Do dzieła!

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Pieczarki i szalotkę posiekaj w talarki, a suszone pomidory w paseczki. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki. W garnku zagotuj wodę i na osolony wrzątek wrzuć makaron, ugotuj al dente. Na dużej patelni rozgrzej masło oraz oliwę z suszonych pomidorów. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż przez 2-3 minuty mięso z każdej strony, przełóż na talerz. Na tą samą patelnię dodaj cebulę oraz pieczarki, podsmaż, dodaj mięso oraz suszone pomidory. Całość wymieszaj, dodaj śmietankę kremówkę, tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Zawartość patelni podgrzej, często mieszając, aż śmietanka zagotuje się, a ser rozpuści. Sos dopraw finalnie do smaku. Makaron przełóż na patelnie, wymieszaj z sosem i od razu podawaj. Danie serwuj w głębokich talerzach udekorowane pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Inne przepisy