< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • Makaron tagliatelle 250 g
  • Łosoś filet (lub dzwonka) 4 x 90 g
  • Cukinia średnia 2 szt. ok. 350 g
  • Zielony groszek (mrożony) 160 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Olej 2 łyżki
  • Śmietana 18 proc. 200 g
  • Sok z cytryny 4-5 łyżek
  • Sól morska i Pieprz
  • Koperek 1 łyżka posiekanego

Przepis od: praktykulinarni.com

Do dzieła!

Nagrzej piekarnik do 160 st. Cukinię pokrój na półplasterki, posiekaj szalotki i czosnek. Groszek zalej gorącą wodą, odstaw na 3-4 min., odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, ułóż rybę skórą do dołu (możesz ją odrobinę posolić), smaż przez ok. 1,5 min., odwróć, smaż przez minutę. Przełóż na blaszkę, wstaw do piekarnika na kilka minut. Zacznij gotować makaron. Wylej olej z patelni, wlej nowy, wrzuć szalotki i czosnek. Kiedy szalotki się zeszklą, wrzuć cukinię, po 2 min. dodaj groszek, po kolejnych dwóch – śmietanę i sok z cytryny. Przypraw pieprzem i szczyptą soli. Makron przełóż z garnka na patelnię. Wymieszaj, podziel na porcje. Na wierzchu ułóż rybę, oprósz pieprzem, posyp koperkiem.

Inne przepisy