< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • dwie porcje krewetek tygrysich
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • gałązka lubczyku
  • dwie porcje (200g) ryżu
  • 2 lampki wina Sauvignon Blanc
  • 2 łyżki otartego parmezanu
  • 10 szparagów
  • sól morska
  • cytryna niewoskowana

Do dzieła!

Na maśle i oliwie z oliwek przesmaż posiekany czosnek, pokrojone na spore kawałki szparagi (główki odłóż), otartą skórkę z 1/4 cytryny i ryż. Całość podłej winem i poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj partiami wodę co chwile mieszając do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. 
Na osobnej patelni podsmaż na oliwie z oliwek krewetki wraz z główkami szparagów i gałązką lubczyku. Oprósz całość solą morską i dodaj do risotto. Całość wymieszaj, dodaj parmezan.

Inne przepisy