< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 5 – 6 moreli
  • 200 g kremowego serka koziego
  • łyżka posiekanego tymianku cytrynowego
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • ⅓ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • około 4 łyżek miodu lipowego
  • garść orzechów włoskich

Przepis od: sloneslodkimprzeplatane

Do dzieła!

Morele umyj, przekrój na pół, wypestkuj. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, skrop 2 łyżkami miodu i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Możesz też morele upiec na patelni grillowej. Serek kozi wymieszaj z tymiankiem, pieprzem, skórką otartą z ½ cytryny (pamiętaj, aby cytrynę wcześniej wyparzyć). Upieczone morele nadziej serkiem kozim. Na każdej moreli ułóż połówkę orzecha włoskiego. Obficie skrop miodem. Udekoruj świeżym tymiankiem lub miętą.

Inne przepisy