< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 4 spore kacze uda
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło
  • Miód
  • Cynamon
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn

Do dzieła!

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj żaroodporne naczynie do pieczenia. Oczyść mięso, dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek i wrzuć go do naczynia razem z rozmarynem i udkami. Całość przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 70 minut. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i przekrój je na pół. Dopraw cynamonem i dodaj do udek po 70 minutach pieczenia. Na koniec rozpuść łyżkę masła, dodaj sporą łyżkę miodu, posmaruj sosem kaczkę i piecz jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.

Inne przepisy