< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 100g makaronu penne
  • Średniej wielkości bakłażana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • Pół puszki pomidorów
  • Świeżą bazylię
  • Przyprawy: oregano, sól, pieprz
  • Oliwę
  • Szczyptę cukru
  • Garść prażonych migdałów

Do dzieła!

Przygotuj bakłażana: pokrój go w kostkę, posól, wymieszaj i zostaw w misce na ok. pół godziny. Później opłucz go dokładnie i wysusz. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Przepuść przez praskę czosnek, wlej na patelnie oliwę, następnie dodaj bakłażana. Smaż, aż warzywo zmięknie, następnie dodaj przecier, oregano, cukier, oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 2 minuty, po czym dodaj posiekane pomidory z puszki i gotuj jeszcze 2 minuty. Do sosu dodaj makaron. Całość posyp migdałami i garścią liści bazylii.

Inne przepisy