< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 150 g makaronu ryżowego – wstążki,
  • 13 krewetek,
  • 1,5 szklanki kiełków fasoli mung,
  • 150 g tofu pokrojonego w kostkę,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • Połowa główki czosnku (jeśli lubimy jego intensywny smak w potrawie) 4 ząbki są opcjonalnym rozwiązaniem,
  • 2 jajka,
  • pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)

SOS

  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżki płatków chili

Przepis od: Tomasz Świerkot

Do dzieła!

Sposób przygotowania:
Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce. W garnku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać starty czosnek, po chwili suszone krewetki i smażyć ok. 1 minutę.
Dodać krewetki, tofu i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka i podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając. Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty, pod koniec smażenia wlać sos. Na koniec dodać kiełki i posiekany szczypiorek.

Inne przepisy