< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 300 g makaronu wstążki
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 15 suszonych pomidorów w zalewie
  • 150 g szynki
  • sól
  • pieprz

Przepis od: slodziakolandia

Do dzieła!

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. Pomidory kroimy w paseczki, a szynkę na kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.
Następnie na patelnię wlewamy bulion i podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.

Inne przepisy