< Wróć do przepisów

Przygotuj:

  • 400g świeżej piersi kurczaka
  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 400g pomidorów z puszki
  • Oliwa
  • Masło
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano
  • Cukier
  • Świeża bazylia

Do dzieła!

Oczyść dokładnie kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój go na mniejsze filety. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń mięso w szynkę parmeńską. Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła i smaż kurczaka na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony, pilnując, aby szynka się nie spaliła. Gotowego kurczaka odstaw, a na patelnię dodaj pół łyżki masła, pomidory z puszki, cukier i oregano. Duś pod przykryciem 2-3 minuty, następnie włóż z powrotem kurczaka i gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty. Na koniec dodaj listki bazylii. Podawaj z ryżem.

Inne przepisy